El CVC atorga la seua Medalla d’Honor a persones o grups que s’han significat per una activitat artística d’alta qualitat i sostinguda al llarg del temps.
És un reconeixement poc habitual, perquè el Consell valora estes condicions amb rigor extrem. Però no hi hagué dubtes amb L’Horta Teatre, una de les companyies valencianes dedicades al teatre de trajectòria més llarga, 50 anys. Una fita gens fàcil d’aconseguir per cap companyia artística privada i plena de mèrits des que va nàixer a Castellar-l’Oliveral en 1974, amb més de 50 produccions a l’esquena, més de 3.500 representacions i amb sala pròpia des de 1995, la sala L’Horta.
La consellera Núria Vizcarro, encarregada de la laudatio, ha fet menció especial a la mirada llarga de la companyia, coherent i plena de sentit, i sobretot a la funció de la sala L’Horta, a Castellar-l’Oliveral, com a espai on conviuen programació familiar i contemporània, creació emergent i consolidada, capaç de crear nous públics i noves veus plurals. I també de resistència cultural, com ara la resposta del grup a la DANA del 29 d’octubre de l’any passat reobrint la sala al poc de temps de la catàstrofe, en considerar que el teatre és un bé de primera necessitat sobretot en els moments difícils.
Alfred Picó, productor, actor i ànima de la companyia, després de firmar en el Llibre d’Honor de la institució i de rebre la Medalla de mans de la consellera Dolors Pedrós i del president José María Lozano, s’ha referit a l’esperit de creació del grup, ben propi de la gent de Castellar, basat en l’humor i el treball, la constància, el convenciment i la generositat, capaç de reinventar-se en els moments de crisi. Picó ha ressaltat l’aposta pel valencià des del primer dia i la voluntat de continuar utilitzant-lo al marge dels avatars de la política. En este sentit ha destacat el treball en defensa de la llengua de l’AVL i del CVC.
El president José María Lozano ha agraït la presència de representants de diverses institucions, entre altres Verònica Cantó, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Miquel Nadal, director general de Cultura de la Generalitat, Álvaro López-Jamar director general de l’IVC, Sol Verdeguer, alcaldessa pedània de Castellar, Luis Miguel Romero, decà de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, o Joan Carles Carbonell, del Consell Jurídic Consultiu.



José María Lozano s’ha referit a l’esplèndida tradició valenciana teatral des del segle XV amb Francisco Agustín Tárrega, Cristóbal de Virués, Josep Bernat i Baldoví o Peris Celda, fins als nostres dies, en què ha citat una de les primeres produccions de L’Horta Teatre, La butaca màgica, basada en una obra de Txékhov, i una de les últimes, L’electe, de Ramon Madaula.
El president Lozano, al final del seu parlament, ha definit el CVC com la seu estatutària i autònoma de la cultura valenciana, amb la pretensió de consolidar una trajectòria sòlida i brillant com la de L’Horta Teatre i l’ambició d’indicar una senda a seguir en l’exercici de la cultura en valencià.
L’acte s’ha tancat amb un generós aplaudiment i les veus privilegiades del grup musical Bèrnia, que ha acompanyat la celebració amb unes quantes cançons.







