Notícies

Estàs en: Inici Notícies Primer Ple d’estiu del CVC

Primer Ple d’estiu del CVC

23/06/2025

Entre altres assumptes, en la sessió plenària de hui s’han debatut tres documents d’interés públic. Els expliquem breument segons l’ordre de presentació en l’ordre del dia.


En primer lloc, l’Informe sobre les cases privades protegides en les poblacions afectades per la DANA del 29 d’octubre de 2024. És este un treball que s’inscriu en la preocupació mostrada pel CVC sobre la situació del patrimoni cultural valencià de propietat privada, cosa que es pot comprovar en diversos informes sobre la qüestió, els últims de 2020 i 2024.

En el cas que ens ocupa, la riuada de l’octubre passat va afectar este patrimoni en diversos pobles de l’Horta Sud, Ribera Alta i Baixa, Foia de Bunyol, Camp de Túria i Serrans. Hi ha hagut iniciatives sobre la qüestió per part de la UV, la UPV i la Mancomunitat de l’Horta Sud a partir dels catàlegs de béns i espais protegits de què es disposa, alguns dels quals ja van patir la riuada del 57 i la pantanada del 82.

L’informe destaca la falta de mans especialitzades en la restauració de fusta, vidre, ceràmica i pintura, i també la urgència de mamprendre accions en algunes cases de gran interés en què els propietaris no poden fer front a les elevades despeses de la restauració. El CVC recomana a les administracions públiques, incloent la UE, estudiar vies de suport i assessorament als propietaris perquè puguen rebre una ajuda específica per a esta finalitat.

El Ple ha tractat tot seguit lInforme sobre la música valenciana de tradició oral: accessibilitat dels arxius sonors. És un document extens, d’intenció recopiladora, que desplega diverses consideracions entorn del valor dels audios de música i cançons tradicionals.

Els arxius que els conserven són de gran importància, però contenen un patrimoni en perill d’extinció per l’hegemonia de la música de consum actual. Les iniciatives per a mantindre i restaurar esta música de tradició oral, d’acord amb l’informe, necessitarien arbitrar l’accés públic als audios a través d’un repositori en internet. El treball cita, entre altres, l’acció de l’Instituto Valenciano de Musicología y Folklore, que va dirigir Manuel Palau, amb la publicació dels Cuadernos de Música Folklórica que es van publicar en diverses etapes des del 1950 fins al 2013. O els Cancioneros Musicales de Salvador Seguí entre 1974 i 1990, o el fons sonor recollit en cintes de casset per Maria Teresa Oller que va cedir a la societat cultural Lo Rat Penat. També discorre sobre les iniciatives espanyoles i europees en el segle XX.

Quant a les iniciatives més modernes, l’informe destaca, entre altres, el fons publicat en discos de la Fonoteca de Materials, l’arxiu escolar i l’arxiu dels Tallers de Música Popular, amb unes 30.000 gravacions.

Com ja hem dit, el problema de la divulgació i l’accés sorgeix del canvi de suport tecnològic de les últimes dècades, abocat a internet. L’informe reconeix el treball que s’ha fet en esta direcció i s’estén en el que queda pendent, també respecte dels arxius privats. Per això, el CVC recomana un pla de creació d’un repositori a internet que gestionaria l’IVC, però igualment l’inici del procés per a declarar BIC Immaterial l’herència musical que la tradició popular valenciana ha dipositat per transmissió oral en la memòria de la població, i també BIC els arxius públics que la contenen.

Tot seguit, s’ha presentat una Declaració sobre prevenció d’incendis que torna a mostrar la preocupació del Consell pels efectes devastadors que tenen els incendis forestals sobre la societat, el medi ambient i l’economia. Més encara si els incloem en el procés de canvi climàtic, al Mediterrani en particular, amb temperatures mitjanes que, en 2024 per exemple, van ser el 73% dels dies de l’any superiors al promedi. O els episodis de gotes fredes, en especial el de l’octubre de 2024.

La Declaració proporciona dades oficials d’hectàrees cremades anuals i les causes dels incendis, i també emmarca la situació amb dades globals, com ara la pèrdua sense precedents de boscos al planeta. Al final, la Declaració fa una crida a la conscienciació ciutadana, a la formació cívica i a la responsabilitat de les administracions, per la labor col·lectiva que significa este esforç de prevenció i conservació.

El primer informe i la Declaració s’han aprovat per unanimitat. El segon informe s’ha aprovat amb una abstenció. Tots tres estan disponibles en la pàgina web del CVC.